Vežbajte protiv nesanice i za bolji san

Svi znamo da redovno vežbanje donosi mnoge pozitivne efekte. Ranoprolećni period je upravo vreme kada uvodimo dodatnu sportsku aktivnost i menjamo navike u ishrani, kako bismo ojačali vitalnost. Naravno, svesni smo da je sportska aktivnost glavni izvor zdravlja i da je integrisana u naš svakodnevni život.

U ovom članku predstavljamo šta treba da znate o uticaju kasnih večernjih vežbi na san.

Redovno vežbanje nas dovodi do prijatnog umora.

Vežbanje promoviše mentalnu smirenost, jer osoba oslobađa hormone zadovoljstva kada se kreće, što utiče na vaše dobro raspoloženje, takođe je stabilizator unutrašnjeg biološkog sata.

Fizičkom aktivnošću naša telesna temperatura raste, ali kada počne da opada, posle nekog vremena osećamo pospanost i prirodno padamo u lekoviti san. Od lekara ćete sigurno čuti neospornu činjenicu da je svaka vežba u bilo kom trenutku bolja nego da uopšte nije prisutna u vašem životu.

Šta je sa intenzivnijim sportskim aktivnostima pre spavanja?

Preporučuje se izbegavanje intenzivnog vežbanja kasno uveče. Naporna fizička aktivnost može stimulisati vaš nervni sistem i previše povećati broj otkucaja srca, što utiče negativno na  spavanje.

Kada je “kasno” za sport?

Ključ dobrog sna, na koji vežbanje ne bi negativno uticalo, je i poštovanje pravog vremena za vežbanje.

Zbog toga bi imalo smisla da završite trening najmanje 1 sat pre spavanja. Ako je moguće, pokušajte da završite najmanje 90 minuta pre spavanja. Ovo će vašem telu dati dovoljno vremena da se smiri.

Druga stvar je što vežbanje podiže telesnu temperaturu. Povišena telesna temperatura signalizira telesnom satu da je vreme za buđenje. Tek posle oko 30 do 90 minuta telesna temperatura počinje da opada, što nam olakšava put do pospanosti

Šta je savet ako i dalje ne možete da zaspite nakon večernje vežbe?

Evo nekoliko saveta šta da radite ako ne možete da zaspite posle kasnog treninga:

  • Često pomaže izvođenje vežbi istezanja odmah nakon odabrane vežbe, treninga. Ovo će vam pomoći da postepeno vratite nivo disanja u normalu.
  • Dobra odluka je hladan tuš čije je preporučeno vreme 5 minuta, ali 1-minutni skok pod tuš biće dovoljan da snizite telesnu temperaturu na normalan nivo.
  • Vežbajte vežbe dubokog disanja i meditacije. Vežbe disanja vam pomažu da se opustite i smanjite nivo adrenalina.
  • Možete koristiti umirujuća eterična ulja. Pokušajte da ispunite prostoriju mirisom ulja lavande, popijte čaj sa ekstraktom marakuje, magnezijum je takođe dobrodošao.

Nakon vežbanja vaše telo vapi za kvalitetnim  snom, samim tim i dušekom.

MebloJOGI dušeci se izrađuju na osnovu detaljnih studija ergonomskih zahteva ljudskog tela. Dušeci sa džepičastim oprugama su poznati po svojoj sposobnosti da se potpuno prilagode tačkama pritiska tela. Džepičasta opružna jezgra obezbeđuju optimalnu podršku telu i izuzetnu udobnost u isto vreme. Dušek pruža podršku po celoj dužini i širini vašeg tela i obezbeđuje pravilan položaj kičme i opuštenost mišića.

Spavamo mirno i sa malo pokreta.

Za više informacija, saveta kontaktirajte naše salone u  Beogradu i Novom Sadu. Upoznajte ljubazno osoblje, koje će vam, pomoći u odabiru kvalitetnog dušeka i iskoristite poklon popust 10% povodom velikog otvaranja koji traje do 15.03.2022.

Doživite novu kulturu spavanja.

Vaš mebloJOGI®

--

godina tradicije

--

+

kupaca koji spavaju na mebloJOGI®

--

opremljenih hotela
Logo Header Menu